Miejsce teologii na uniwersytecie. W odpowiedzi na zarzuty - Seweryniak, Henryk (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Autor odpowiada na współczesny sprzeciw wobec prawa włączenia teologii w Universitas litterarum (Peter Hünermann). Chodzi o nieustannie podnoszone problemy związane ze świeckością uniwersytetu, ale także zastrzeżenia pragmatyczne i postmodernistyczne, a ostatecznie o powiązanie teologii z wyznaniem wiary oraz Urzędem Nauczycielskim Kościoła.