Teologia jako (roz)mowa o Bogu/człowieku - Szymik, Jerzy (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Uniwersytet i Kościół potrzebują siebie nawzajem. Idąc za przykładem Chrystusa wcielonego, chrześcijaństwo "wciela" to, co duchowe. Kościół i teologia potrzebują uniwersytetu i współpracy z innymi naukami, aby móc "wcielać" sprawę Chrystusa w nasz świat. Natomiast uniwersytet potrzebuje Kościoła i teologii, ponieważ w przeciwnym razie zostałby pozbawiony kulturowych i duchowych podstaw: nie ma alternatywy dla dyskusji o Chrystusie (Bogu i człowieku). Teologia jest czasem definiowana jako dei naukowe; jest zdeterminowana przez umysł i wiarę. Jest to dyskusja o Bogu, ale ze względu na wydarzenie Chrystusa jest to również dyskusja o człowieku. Dlatego ma ona formę dialogu, dyskusji. Dialog odbywa się zawsze w określonym kontekście (dziś postmodernistycznym), w którym teologia musi nie tylko zadać, ale i odpowiedzieć na pytanie o sens. W tym sensie jest to mądrość. Teologia jako dyskusja musi podejść do najbardziej palących problemów ludzkich. Należy do nich agnostycyzm, wobec którego Benedykt XVI proponuje zasadę veluti si Deus daretur, relatywizm, w przypadku którego teologia nie może przestać pytać o prawdę, rozpacz, w przypadku którego teologia przypomina o Bogu, w którym nie ma ciemności.