Metodologia chrystologii fundamentalnej. Demonstratio christiana - Rusecki, Marian; Mastej, Jacenty (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
W artykule poruszono kwestię demonstratio christiana w teologii fundamentalnej w trzech częściach. Po pierwsze, zaprezentowano tradycyjne podstawy objawienia spełnionego w Jezusie Chrystusie (1), a następnie przedstawiono współczesny traktat chrystologiczny (2). Na koniec sugeruje się możliwość przedstawienia faktów chrystologicznych i eklezjologicznych w zharmonizowanych kategoriach (3).