Metodologia katechetyki - podstawowe zagadnienia - Tomasik, Piotr (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Autor definiuje katechetykę jako badania nad katechezą i wskazuje, że definicja katechetyki jako nauki jest uzależniona od rozumienia katechezy w Kościele, która zmieniała się przez wieki. Dlatego też katechezę definiowano albo jako naukę pedagogiczną, albo teologiczną. W drugim przypadku, katecheza jest rozumiana albo jako subdyscyplina teologii pastoralnej, albo jako autonomiczna i interdyscyplinarna nauka teologiczna. Opowiadając się za tą ostatnią definicją, autor wskazuje na związek pomiędzy katechetyką a wspierającymi ją dyscyplinami naukowymi: pedagogiką, socjologią i psychologią, wyjaśnia specyfikę dedukcji katechetycznej i wyszczególnia modele badań katechetycznych.