Gnoza jako faktor rozwoju teologii - Myszor, Wincenty (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
W drugim i trzecim wieku po Chrystusie spór z gnostycyzmem dał impuls do rozwoju teologii Kościoła. Możemy to zaobserwować na przykładzie teologii Ireneusza z Lyonu. Jego polemika doprowadziła do wyjaśnienia doktryny Kościoła na temat kanonu Pisma Świętego, pojęcia Tradycji i oficjalnego nauczania. Typowe problemy teologicznej dyskusji drugiego wieku, takie jak znaczenie Starego Testamentu dla chrześcijaństwa i wiary w zmartwychwstanie, wyraźnie polemicznie sformułowane, jak zmartwychwstanie ciała czy soteriologiczne znaczenie śmierci Jezusa, były rezultatem walki z gnostycyzmem.