Ojcowie Kościoła i pytania współczesnej eschatologii - Częsz, Bogdan (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Autor artykułu stara się udowodnić, że główne pytania i problemy, które pojawiają się we współczesnej eschatologii i jednocześnie uważane są za nowe, zostały sformułowane już wcześniej w nauczaniu Ojców Kościoła. Niestety, patrystyczna eschatologia nadal zaliczana jest do szeregu mniej zbadanych gałęzi wiedzy teologicznej. Jednak w źródłach patrystycznych można znaleźć ciekawe tezy, w tym oryginalne i nowatorskie stanowiska Ojców w podstawowych kwestiach eschatologicznych. Dotyczą one: 1) interpretacji losu duszy ludzkiej bezpośrednio po śmierci i kwestii sądu (wspólne jest stwierdzenie, że dusza sama rozpoznaje i ocenia stan jej podobieństwa do Chrystusa); 2) interpretacji szczęścia do czasu zmartwychwstania ciał (istotą szczęścia jest przebywanie z Chrystusem); 3) interpretacja czyśćca (oczyszczenie, czyli dojrzewanie w miłości); 4) interpretacja możliwości trwałego oddzielenia duszy od Boga (kwestia wieczności kary piekielnej, prowadząca do teorii apokatastazy); 5) interpretacja visio beatifica (kontemplacja i postrzeganie natury Boga). Wniosek jest taki, że w tendencjach współczesnej eschatologii refleksja i rozwój myśli ojców Kościoła nauczających o "rzeczach ostatecznych" jest znacząco reprezentowana.