W służbie słowa, które nie przemija. O kaznodziejstwie papieża Jana Pawła II - Panuś, Kazimierz (Studia Nauk Teologicznych PAN, 2020)
Papież Jan Paweł II został uznany za wielkiego mistrza przepowiadanego słowa. Każda z jego homilii promieniowała wiarą i żywym uczuciem, głębią wewnętrzną i znakomitą techniką oratorską. Potrafił wypełnić homilię słowem osobistego wyznania wiary i świadectwa, potrafił wygłosić przemówienie używając twórczego i dialogicznego języka, a w świecie coraz bardziej zsekularyzowanym umiał być prorokiem, a więc świadkiem niewidzialnego Boga.