A new type of EU visa? The legal nature of a travel permit issued under the European Travel Information and Authorization System (ETIAS) - Cesarz, Maciej Zbigniew (Studia Prawnicze KUL, 2021)
Głównym celem systemu ETIAS jest selekcja i monitorowanie osób przekraczających granicę zewnętrzną Unii Europejskiej poprzez wydawanie zezwoleń na wjazd. Autorzy tego nowego, zakrojonego na szeroką skalę projektu wyraźnie podkreślają, że zezwolenie ETIAS nie jest wizą, niemniej ten kolejny elektroniczny system autoryzacji wjazdu usprawni zarządzanie mobilnością obywateli 62 państw trzecich, a więc populacją 1,4 mld osób uprawnionych do bezwizowego przekraczania zewnętrznych granic UE. Niniejszy artykuł stanowi porównanie wiz Schengen oraz zezwoleń na podróż, które mają zostać wprowadzone na mocy rozporządzenia ETIAS w 2022 r. Analiza porównawcza zawiera szereg argumentów przemawiających za tezą, że zezwolenia wydawane w ramach nowego reżimu ETIAS wpisują się w szeroką definicję prawną wiz rozumianych jako upoważnienie do wjazdu na terytorium UE.