Migration issues in the EU’s common foreign and security policy – selected aspects - Dubowski, Tomasz (Studia Prawnicze KUL, 2021)
W dyskusji na temat unijnej polityki migracyjnej nie sposob abstrahować od kwestii jej relacji względem unijnej polityki zagranicznej, w tym wspolnej polityki zagranicznej i bezpieczeństwa (WPZiB). Przedmiotem niniejszego opracowania są wybrane powiązania między kwestiami migracyjnymi a wspolną polityką zagraniczną i bezpieczeństwa Unii Europejskiej. Przedstawione rozważania zmierzają do ustalenia, na jakich płaszczyznach i w jaki sposob polityka migracyjna UE uwzględniana jest w przestrzeni WPZiB jako dyplomatyczno-politycznego i poddanego szczegolnym zasadom i procedurom substratu działań zewnętrznych Unii.