Migrations and the environment – selected legal aspects - Górski, Marek (Studia Prawnicze KUL, 2021)
Artykuł analizuje aspekty środowiskowe migracji w kontekście środowiskowych przyczyn i skutków migracji. Uznano, że negatywne zmiany w środowisku stają się coraz częstszą przyczyną migracji i mogą prowadzić do migracji o bardzo szerokim zasięgu, bardzo trudnych do kontrolowania. Spowoduje to m.in. skutki dla środowiska w krajach dla emigrantów docelowych. Skutki te są rozpatrywane na przykładzie Polski i konieczności zapewnienia migrantom odpowiednich warunków bytowych na podstawie regulacji prawnych odnoszących się do zapewnienia wody do picia, odprowadzania ścieków i postępowania z odpadami komunalnymi.