The Role of the CJEU in the Strengthening of the Participation of Third-Country Nationals in the Academic Life in the EU – Analysis of the Ruling of the CJEU in Case M.A. v Consul of the Republic of Poland in N - Kosińska, Anna Magdalena (Studia Prawnicze KUL, 2021)
Analizowane orzeczenie jest pierwszym wyrokiem, który Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) wydał w celu wykładni nowej „dyrektywy studenckiej” (Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/801 z dnia 11 maja 2016 r. w sprawie warunków wjazdu i pobytu obywateli państw trzecich w celu prowadzenia badań naukowych, odbycia studiów, szkoleń, udziału w wolontariacie, programach wymiany młodzieży szkolnej lub projektach edukacyjnych oraz podjęcia pracy w charakterze au pair). Aktywizm orzeczniczy TSUE pozwolił w sprawie M.A. na znalezienie związku między sprawą zawisłą przed sądem krajowym a prawem Unii Europejskiej. Trybunał uznał ostatecznie, że w przypadku, w którym sprawa dotyczy prawa cudzoziemca do ubiegania się o zezwolenie pobytowe w celu odbycia studiów II stopnia w Polsce, do procedury ubiegania się o uzyskanie wizy długoterminowej na podstawie prawa krajowego zastosowanie znaleźć muszą gwarancje z art. 47 Karty Praw Podstawowych. Gwarancje te obejmują stany faktyczne, w których stosowane jest prawo UE – w tym przypadku „dyrektywa studencka”. Wydaje się, że orzeczenie w sprawie M.A. będzie miało kluczowe znaczenie dla facylitacji wjazdu studentów – obywateli państw trzecich na terytorium RP, zaś polski ustawodawca z dużym prawdopodobieństwem będzie zobligowany do zmiany przepisów ustawy krajowej w taki sposób, aby umożliwić przyszłym studentom pełny wachlarz środków odwoławczych od negatywnych decyzji konsulów.