Ochrona danych osobowych w administracji publicznej ‒ wybrane zagadnienia (artykuł recenzyjny monografii Pawła Fajgielskiego, Ochrona danych osobowych w administracji publicznej, Wolters Kluwer, Warszawa 2021) - Fischer, Bogdan (Studia Prawnicze KUL, 2022)
Artykuł jest poświęcony wybranym zagadnieniom ochrony danych osobowych w administracji publicznej. W szczegolności zmiana charakteru przetwarzania danych wskutek informatyzacji wymogła zweryfikowanie zagrożeń i konieczność przedefiniowania ochrony przed negatywnymi skutkami niezgodnego z prawem przetwarzania. Prowadzone rozważania opierają się przede wszystkim na monografii P. Fajgielskiego, dotyczącej tego zagadnienia, stąd dominujący polemiczno-recenzyjny charakter artykułu.