The impact of housing cooperative bankruptcy on the status of persons entitled under ownership rights to premises. Selected comments on a change in the Supreme Court’s position - Misztal-Konecka, Joanna (Studia Prawnicze KUL, 2022)
Artykuł prezentuje niezwykle istotną zmianę w orzecznictwie Sądu Najwyższego odnoszącą się do oceny skutków przekształcenia własnościowego prawa do lokalu w prawo odrębnej własności lokalu w trakcie postępowania upadłościowego spółdzielni mieszkaniowej. Pierwotnie Sąd Najwyższy uznawał, że hipoteka, która w chwili przekształcenia obciążała nieruchomość spółdzielni, z mocy prawa obciąża powstałe prawo odrębnej własności lokalu. Dopiero w 2019 r. Sąd Najwyższy odstąpił od tego kontrowersyjnego stanowiska, podnosząc szereg ważkich racji w tym zakresie. Autorka aprobuje najnowszą linię orzeczniczą, zastrzegając jednak, że rozstrzyganie tego rodzaju problemów nie powinno być pozostawione judykaturze, lecz wymaga jednoznacznej interwencji ustawodawcy.