O przesłance zawieszenia biegu terminu przedawnienia zobowiązania podatkowego z art. 70 § 6 pkt 1 Ordynacji podatkowej. Oczekiwania i kierunek zmian - Kobylski, Piotr (Studia Prawnicze KUL, 2023)
Należy stwierdzić, iż w literaturze można spotkać się z dość obszernymi opracowaniami dotyczącymi zawieszenia biegu terminu przedawnienia zobowiązania podatkowego, natomiast niniejsze zagadnienie w ujęciu projektu zniesienia przesłanki zawieszenia biegu terminu przedawnienia zobowiązania podatkowego w związku z wszczęciem postępowania w sprawie o przestępstwo skarbowe lub wykroczenie skarbowe stwarza zupełnie nową perspektywę. Praca będzie dowodzić, iż w istocie niezasadne jest utrzymywanie w konstrukcji przedawnienia przesłanki zawieszenia biegu jego terminu, o której mowa w art. 70 § 6 pkt 1 Ordynacji podatkowej. W związku z powyższym celem artykułu będzie ocena na tle obowiązujących przepisów prawnych, jakie są kierunki zmian analizowanej instytucji. Przedstawiona problematyka pociąga za sobą nieuchronność analizy zagadnień prawnych z tego zakresu pod kątem charakteru zmian, ale również problemów praktycznych z tym związanych.