Dylematy automatycznego podejmowania decyzji w postępowaniu administracyjnym – uwagi na tle art. 14 § 1b Kodeksu postępowania administracyjnego - Wilbrandt-Gotowicz, Martyna (Studia Prawnicze KUL, 2023)
Problematyka automatycznego podejmowania decyzji administracyjnych wywołuje wiele wątpliwości związanych z regulacją podstaw prawnych takich rozstrzygnięć oraz zapewnieniem odpowiednich gwarancji procesowych stronom. W doktrynie brak jest zgodnych ocen co do interpretacji treści art. 14 § 1b Kodeksu postępowania administracyjnego przewidującego możliwość załatwiania spraw z wykorzystaniem pisma generowanego automatycznie. W opracowaniu, przy zastosowaniu metody dogmatycznej dokonano analizy i oceny tej regulacji pod kątem możliwości wydawania decyzji automatycznie przy użyciu sztucznej inteligencji oraz ich wpływu na pozycję prawną jednostki. Przedstawiono również postulaty dotyczące regulacji trybu algorytmicznego podejmowania decyzji jako odrębnego trybu postępowania jurysdykcyjnego.