Realizacja szczepień ochronnych – implikacje prawne - Lipowski, Paweł (Studia Prawnicze KUL, 2017)
Artykuł prezentuje przegląd wybranych rozwiązań prawnych w obszarze szczepień ochronnych, uznanych za istotny element zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego osób poddawanych szczepieniu, jak i całej populacji. Analiza obowiązującego ustawodawstwa i orzecznictwa sądowego, kwalifikowanego w ramach prawa medycznego, poparta jest dostępnymi danymi statystycznymi i obserwacjami praktycznymi, płynącymi z doświadczenia zawodowego autora. Prezentowane zagadnienia ujmowane są z perspektywy pacjenta i jego bezpieczeństwa jako kategorii zdrowia publicznego. Ten obszar odpowiedzialności państwa ma szczególne znaczenie dla kształtowania postaw pacjentów, aprobujących lub negujących szczepienia ochronne. Dotyczy to przede wszystkim postaw rodziców względem szczepień dzieci.