Health tourism and cross-border healthcare in the European Union - Pakla, Robert (Studia Prawnicze KUL, 2017)
W artykule przedstawiono podstawowe zagadnienia dotyczące turystyki medycznej i transgranicznej opieki medycznej w kontekście prawa Unii Europejskiej. W artykule uwzględniono orzecznictwo Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, a także częściowo dorobek doktryny. Autor przedstawił pozytywne i negatywne efekty zjawiska turystyki medycznej oraz transgranicznej opieki medycznej oraz okazje i zagrożenia płynące z obu tych zjawisk.