The normative significance of the valuation report in light of the resolution on disposing of real estate under a “premises in exchange for land” settlement - Słotwiński, Szymon (Studia Prawnicze KUL, 2024)
Z dniem 1 kwietnia 2021 r. weszła w życie ustawa z dnia 16 grudnia 2020 r. o zbywaniu nieruchomości z rozliczeniem „lokal za grunt”. Akt ten wprowadził nowy model obrotu nieruchomościami stanowiącymi własność gminy oraz powiatu, który pozwala na niepieniężne rozliczenie części dokonywanej transakcji. W ust. 1 art. 4 tej ustawy wskazano pierwszy etap niezbędny do zagospodarowania nieruchomością samorządową, którym jest podjęcie przez właściwy organ stanowiący uchwały o zbyciu nieruchomości z rozliczeniem „lokal za grunt”. Kluczowy dla niniejszego studium jest jednak ust. 2 tego artykułu. Jak stanowi ten przepis, do projektu uchwały określającej zasady zbywania nieruchomości z rozliczeniem „lokal za grunt” dołącza się operat szacunkowy określający wartość tej nieruchomości, sporządzony przez rzeczoznawcę majątkowego nie wcześniej niż na trzy miesiące przed dniem przedłożenia radzie tego projektu uchwały. W ocenie autora, z obecnej treści art. 4 ust. 2 wynikają dwa problemy badawcze dotyczące: 1) wpływu okresu i celu sporządzenia operatu szacunkowego na wadliwość uchwały; 2) prawnoautorskich konsekwencji zintegrowania operatu szacunkowego z treścią projektu uchwały określającej zasady zbywania nieruchomości z rozliczeniem „lokal za grunt”. Na potrzeby przeprowadzonych badań posłużono się metodą dogmatyczną.