The possibility of amending an interpretative decision issued by ZUS – comments "de lege lata" and "de lege ferenda" - Wantoch-Rekowski, Jacek; Brzezicki, Tomasz (Studia Prawnicze KUL, 2024)
Artykuł dotyczy problematyki zmiany decyzji interpretacyjnej wydawanej przez ZUS. Analizie zostały poddane przepisy, które aktualnie umożliwiają zmianę decyzji w wyniku wznowienia postępowania. Autorzy zbadali analogiczną instytucję na płaszczyźnie prawa podatkowego i zaproponowali zmianę regulacji, dzięki którym jest możliwa zmiana decyzji interpretacyjnej ZUS po stwierdzeniu jej nieprawidłowości. Wskutek umożliwienia eliminacji z obrotu prawnego wadliwych decyzji interpretacyjnych ulegnie wzmocnieniu funkcja ochronna interpretacji w stosunku do płatników składek na ubezpieczenia społeczne, mających status przedsiębiorców.