Pryncypia prawa własności według Williama Blackstone’a – rozważania wstępne - Korporowicz, Łukasz (Studia Prawnicze KUL, 2024)
Zdaniem wielu historyków prawa, w osiemnastym stuleciu nie wydarzyło się nic spektakularnego w obszarze historii prawa angielskiego. W rzeczywistości jednak, ten pogląd umniejsza dążeń systematyzacyjne następujące w tej epoce. W artykule przyjmuje się, że w osiemnastym stuleciu możliwe jest dostrzeżenie poważnych oznak kształtowania się nowych przejrzystych doktryn praw oraz porządkowania tych, które istniały już wcześniej. Proces ten występował w odniesieniu do różnych gałęzi prawa. Jedną z najbardziej charakterystycznych i szczególnych gałęzi angielskiego common law było prawo własności ziemskiej. Pierwotne założenie artykułu zostało poddane analizie poprzez jego porównanie z naczelnymi motywami (nazywanymi ‘pryncypiami’) związanymi z prawem własności ziemskiej wynikającymi z wypowiedzi Williama Blackstone’a wygłoszonymi w trakcie wykładów poświęconych common law, a utrwalonych w jego Commentaries on the Laws of England.