Dynamika prawa ochrony środowiska a jego wykładnia - uwagi na tle przepisów U.C.P.G. - Barczak, Anna; Ogonowska, Adrianna (Studia Prawnicze KUL, 2018)
Artykuł prezentuje wybrane problemy prawne powstałe na skutek nowelizacji ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Uwaga zwrócona została przede wszystkim na zmiany, które weszły w życie po 1 stycznia 2017 r. Rozważaniom poddano także wątpliwości związane z opłatami w zakresie gospodarowania odpadami komunalnymi oraz pojęciem „odpad komunalny”.