Publicznoprawne mechanizmy stymulowania konkurencji w projektach europejskich - Kępa, Marcin (Studia Prawnicze KUL, 2019)
Z chwilą przystąpienia Polski do struktur Unii Europejskiej (UE), otworzyła się przed naszym krajem możliwość absorpcji zewnętrznych źródeł finansowania o różnym stopniu przeznaczenia. Dodatkowy napływ kapitału zdynamizował rozwój rynków w Polsce, w tym segment zamówień publicznych. Nieodzownym stało się stworzenie, a później modyfikowanie w reakcji na zmieniające się czynniki egzo- i endogeniczne, mechanizmu stymulowania konkurencji przy wydatkowaniu transferów pieniężnych pochodzących z budżetu UE. Celem pracy jest ukazanie genezy, ewolucja oraz wstępna ocena mechanizmów stymulowania konkurencji w projektach europejskich. Na treść pracy składają się uwagi teoretycznoprawne, jak i te związane z praktyką funkcjonowania badanych przepisów prawa w wybranych obszarach gospodarki. Podmiotem analizy, są beneficjenci środków finansowych pochodzących z Europejskiego Funduszu Społecznego (głównie sektor prywatny). Natomiast przedmiot analizy, to określony przez państwo, zespół norm prawnych i administracyjnych, związanych z dokonywaniem zakupów publicznych w ramach projektów europejskich.