100 lat prawa kanonicznego na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim Jana Pawła II - Burczak, ks. Krzysztof (Studia Prawnicze KUL, 2019)
100 lat Prawa Kanonicznego na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim Jana Pawła II daje obraz bezcennego wysiłku badawczego, dydaktycznego i organizacyjnego. Prawo kanoniczne porządkujące życie społeczności Kościoła wymaga naukowego dyskursu i podążania za szybkim rytmem życia. Zasada ius sequitur vitam dotyczy też prawa kanonicznego. Zmieniające się wymogi życia wywołują u ustawodawcy konieczność regulacji prawnych. Stąd w tych 100 latach dwa Kodeksy z 1917 r. i z 1983 r., ich kanony stały się podstawą refleksji naukowej, która zaowocowała naukowymi komentarzami. W ich przygotowaniu brali czynny udział profesorowie Wydziału Prawa Kanonicznego. Autorstwa profesorów Wydziału są niezliczone hasła w encyklopediach i leksykonach. Wygłoszone na kongresach i konferencjach referaty są świadectwem aktywnego uczestnictwa profesorów w życiu naukowym. Stanowią też istotny wkład w promocję Uniwersytetu. Pracownicy wydziału kształcili kapłanów i osoby świeckie z wielu krajów, Ukrainy, Słowacji, Czech, Białorusi, Litwy. Zaangażowanie naszych profesorów w przygotowanie różnych aktów prawnych kościelnych i państwowych dowodzi uznanego autorytetu środowiska kanonistów KUL. Dziś, gdy dziękujemy Bogu za dar 100 lat Uniwersytetu i Wydziału chcemy wyrazić wdzięczność za ich intelektualny trud. Czerpiąc najlepsze wzorce, chcemy nie zapomnieć o ich naukowym wysiłku i stosownie do umiejętności, kontynuować służbę Deo et Patriae.