Status uczelni i studentów wojskowych w polskim porządku prawnym - Niewada, Szymon (Studia Prawnicze KUL, 2019)
Przedmiotem niniejszego artykułu są wybrane zagadnienia z zakresu problematyki szkolnictwa wojskowego w obowiązującym porządku prawnym. Autor dokonał przeglądu regulacji zwracając szczególną uwagę na kompetencje Ministra Obrony Narodowej w odniesieniu do uczelni wojskowych, ich charakter, specyfikę organów oraz prawne aspekty przebiegu kandydackiej służby wojskowej. Uwzględniono obowiązujący stan prawny oraz siatkę pojęciową w postaci definicji legalnych. Stosunkowo krótki czas obowiązywania ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce regulującej obowiązujące zasady funkcjonowania szkolnictwa wyższego oraz prowadzenia działalności naukowej w pełni uzasadniają potrzebę dokonania analizy odpowiednich przepisów. Należy zaznaczyć, że kluczowym postulatem dla ustawodawcy przy wprowadzaniu kolejnych reform wojskowego szkolnictwa powinno być stworzenie jak najlepszych warunków do permanentnego podnoszenia poziomu badań naukowych oraz dydaktyki z uwzględnieniem aktualnych potrzeb Sił Zbrojnych Rzeczpospolitej Polski.