Funkcja gwarancyjna prawa karnego skarbowego - Czichy, Krzysztof (Studia Prawnicze KUL, 2016)
Postulaty wypływające z funkcji gwarancyjnej są szczególnie istotne dla adresata norm prawa karnego. Oczekuje on bowiem, że przepis będzie na tyle precyzyjny, że nie będzie on miał problemu z odczytaniem jego treści. Sytuacja staje się znacznie bardziej skomplikowana na gruncie prawa karnego skarbowego. Penalizuje ono bowiem naruszenie norm prawa finansowego, które w odczuciu wielu osób jest skomplikowane i nie pozwala w wielu przypadkach na odczytanie normy prawnej. Niniejsza publikacja stara się odpowiedzieć na pytanie na ile postulaty wypływające z funkcji gwarancyjnej są spełnione na gruncie prawa karnego skarbowego.