The legal status of an advocate’s articled clerk in the Polish Civil Court Proceedings – remarks on comparative background - Dróżdż-Chmiel, Kinga Magdalena (Studia Prawnicze KUL, 2021)
W artykule został zaprezentowany pogląd dotyczący statusu aplikanta adwokackiego w polskim procesie cywilnym. Równocześnie należy podkreślić, że celem niniejszego opracowania nie było uzyskanie odpowiedzi na pytanie, czy podmiot ten zajmuje w postępowaniu pozycję zastępcy procesowego albo substytuta, a przedstawienie nieco odmiennej opinii na temat roli aplikanta adwokackiego w postępowaniu cywilnym z uwzględnieniem szczególnej funkcji, którą spełnia aplikacja adwokacka. Niniejsze studium wydaje się być interesujące chociażby z tego względu, że niejako „dotyka” ono newralgicznego punktu styku prawa cywilnego procesowego i regulacji wewnątrzkorporacyjnych. Chociaż przeprowadzona analiza ma na celu określenie statusu aplikanta adwokackiego w polskim procesie cywilnym, zawarcie w pracy odwołań do regulacji dotyczących pozycji aplikantów radcowskich czy rzeczniowskich służyło poszerzeniu spektrum oceny i uatrakcyjnieniu opracowania. Z kolei dowodzenie słuszności prezentowanej tezy, zgodnie z którą aplikant adwokacki pełni rolę alter ego adwokata, nie byłoby aż tak interesujące bez odwołania się do systemu prawa niemieckiego, włoskiego i ukraińskiego. Porównanie tych czterech porządków prawnych, tj. polskiego, niemieckiego, włoskiego i ukraińskiego, doprowadziło do ciekawej konkluzji. Mianowicie aplikant adwokacki ma zapewnioną możliwość wykonywania zastępstwa procesowego w szerszym zakresie niż niemiecki stażysta, włoski praktykant czy ukraiński pomocnik. Co za tym idzie, jego rola jako zastępcy procesowego jest szczególna. To właśnie zakres uprawnień polskiego aplikanta adwokackiego daje mu podstawę do określania siebie jako alter ego adwokata.