The Humanist Lawyer David Hilchen in the Polish Livonian and Polish Courts 1600-1609: The Reflection of His Proceedings in Letters - Siimets-Gross, Hesi; Viiding, Kristi (Studia Prawnicze KUL, 2020)
Artykuł umożliwia wgląd w polską historię prawa czasów wczesnonowożytnych z niezwykłej perspektywy, a mianowicie z punktu widzenia współczesnych uczestników polskiego systemu prawnego, w szczególności systemu sądowego. Z tego względu niniejsza praca prezentuje niezgłębiane dotąd źródła epoki wczesnonowożytnej, niepublikowane listy w języku łacińskim głównego humanisty Polskich Inflantów, Dawida Hilchena (1561–1610). Artykuł koncentruje się na zasadniczej kwestii wskazanej przez Hilchena, jego własnym udziale w postępowaniach przed inflanckimi (ryskimi) i polskimi sądami w powództwie przeciw Ryskiej Radzie Miasta na terytorium Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Przypadek ten stanowi dobry przykład tego, jak łatwo sprawa, pomimo wielu obostrzeń prawnych na przestrzeni dłuższego okresu i mimo nie najsilniejszej w tym czasie władzy królewskiej, była w stanie zmienić swoją właściwość z jurysdykcji miasta na właściwość państwową.