Ekobójstwo i grzech ekologiczny: dwa terminy – dwa porządki – wspólna sprawa - Bar, o. Wiesław (Studia Prawnicze KUL, 2020)
Apel papieża Franciszka – skierowany 15 listopada 2019 r. do uczestników XX Kongresu Międzynarodowego Stowarzyszenia Prawa Karnego – o prawną ochronę środowiska, w tym karną przez uznanie ekobójstwa na całym świecie za przestępstwo ścigane i karane został przez adresatów przyjęty jako mocne wsparcie podejmowanych przez nich inicjatyw w tym zakresie. Synteza dotychczasowych wysiłków oraz trudności we wprowadzaniu adekwatnej do sytuacji regulacji międzynarodowej przedstawione zostały w p. 1 artykułu. W tym samym przemówieniu Franciszek zapowiedział aktywną współpracę Kościoła, m.in. wprowadzenie do Katechizmu Kościoła Katolickiego pojęcia grzechu ekologicznego. W p. 2 artykułu przeprowadzono krytykę terminu w aspekcie logicznym, językowym, odkrywając pierwotne wyrażenie z pism L. Boffa (grzech anytekologiczny), aktualne nauczanie papieży oraz termin użyty przez profesora prawa karnego L. Aroyyo Zapatero – grzech ekobójstwa.