Koncepcja podatku turystycznego nakładanego we Włoszech - Burzec, Marcin (Studia Prawnicze KUL, 2019)
W artykule omówiony został podatek turystyczny nakładany we Włoszech na osoby przebywające tymczasowo w miejscowościach turystycznych. W celu dokładnego przedstawienia poszczególnych elementów konstrukcyjnych powyższej daniny analizie poddane zostało kilkadziesiąt uchwał włoskich rad gmin. Celem opracowania jest wskazanie na różne możliwości kształtowania elementów konstrukcyjnych danin nakładanych na turystów. Jest to o tyle istotne, gdyż w pewnych aspektach, regulacje włoskie uwypuklają mankamenty polskich przepisów prawa na podstawie których nakładane są opłaty obciążające turystów.