Delegowanie policjanta z urzędu do czasowego pełnienia służby w innej jednostce organizacyjnej Policji lub w innej miejscowości na podstawie art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji, a zakres ochrony wynikający z art. 32 ustawy z dnia 23m - Gacek, Paweł (Studia Prawnicze KUL, 2019)
Niniejszy artykuł w całości został poświecony omówieniu zagadnienia dotyczącego delegowania policjanta z urzędu do czasowego pełnienia służby w innej jednostce organizacyjnej Policji lub w innej miejscowości na podstawie art. 36 ust. 1 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji, a także zakresu ochrony wynikającego z art. 32 ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych przewidzianego dla policjanta będącego członkiem organizacji związku zawodowego policjantów. Stosowanie regulacji ustawy o związkach zawodowych musi uwzględniać specyfikę i charakter stosunku służbowego. Wobec tego omówiono konstrukcję tej więzi prawnej, a także wskazano charakterystyczne cechy tej konstrukcji prawnej. W dalszej części odniesiono się do przepisu art. 32 ustawy o związkach zawodowych oraz do zakresu jego dopuszczalnego stosowania do policjanta członka organizacji związku zawodowego, a w szczególności ochrony jaką przepis ten przewiduje.