Skuteczność jako determinanta działań organów jednostek samorządu terytorialnego - Kisała, Magdalena (Studia Prawnicze KUL, 2019)
Na jednostki samorządu terytorialnego został nałożony ustawowy obowiązek wykonywania zadań publicznych - zadań własnych, których celem jest zaspokajanie potrzeb wspólnot samorządowych. W związku z tym jednostki samorządowe mają także obowiązek podejmowania takich czynności i wyboru takich instrumentów prawnych, aby ich realizacja była skuteczna, czyli osiągała zamierzone cele lub przynajmniej przybliżała się do nich. Na skuteczność działania organów jednostek samorządu terytorialnego wpływa: wykonywanie ich przez jednostki podziału terytorialnego odpowiedniego szczebla, właściwe przyporządkowanie zadań i kompetencji, zgodnie z zasadami decentralizacji i pomocniczości, ustalanie wewnętrznej struktury administracyjnej, tworząc jednostki dostosowane do specyficznych potrzeb i umożliwiające skuteczne zarządzanie. Nie bez znaczenia pozostaje także kwestia odpowiedniego finansowania, często bezpośrednio warunkująca skuteczność realizacji zadań publicznych.