Sketches on the Necessity of Studying Contemporary/Class ic Themes of the Basis of Criminology - Kostić, Miomira (Studia Prawnicze KUL, 2020)
Zajmowanie się kryminologią, podobnie jak innymi naukami społecznymi czy dyscyplinami naukowymi, wymaga doprecyzowania dokładnej i czytelnej definicji przedmiotu oraz celu teoretycznego i empirycznego badania, jak również zastosowania odpowiednich procedur metodologicznych po to, aby dojść do wiedzy o zjawisku będącym przedmiotem badania. Artykuł przypomina rozwój kryminologii jako odrębnej nauki oraz podstawowe jakościowe i ilościowe procedury metodologiczne. Szczególną część pracy stanowi podrozdział prezentujący znaczenie i rolę udziału nauk społecznych i humanistycznych oraz ich rozróżnienie.