Efektywność mediacji w postępowaniu administracyjnym - Broński, Ks. Włodzimierz (Studia Prawnicze KUL, 2019)
Instytucja mediacji w sprawie administracyjnej jest instrumentem prawnym, czyli środkiem służącym osiągnięciu celu, jakim jest polubowne załatwienie sprawy. Taki charakter tejże instytucji podkreślają normy kodeksu postępowania administracyjnego. Niniejsze opracowanie ukazuje wpływ regulacji mediacji w Kodeksie postępowania administracyjnego na efektywność postępowania administracyjnego. Poprzez efektywność rozumiemy realizację motywów wprowadzenia mediacji do Kodeksu postępowania administracyjnego w związku z podstawowymi zasadami postępowania administracyjnego takimi jak: szybkość postępowania, zasada zaufania obywateli do organu i zasady polubownego rozwiązywania sporów. Artykuł omawia 4 zagadnienia: uzasadnienie wprowadzenia mediacji do kodeksu postępowania administracyjnego, istota i zasady mediacji, zakres zastosowania mediacji, wnioski dotyczące wpływu sposobu regulacji instytucji mediacji na efektywność postępowania administracyjnego.