Zastosowanie sztucznej inteligencji w pozasądowym rozwiązywaniu sporów cywilnych - Flaga-Gieruszyńska, Kinga (Studia Prawnicze KUL, 2019)
Artykuł omawia zakres i sposoby zastosowania sztucznej inteligencji w pozasądowym rozwiązywaniu sporów cywilnym. Autorka poddaje analizie obszary, w których AI może znaleźć zastosowanie, począwszy od gromadzenia i przetwarzania danych na potrzeby procesu decyzyjnego, poprzez wspieranie mediatorów (koncyliatorów) albo arbitrów w toku postępowania, aż po rolę o wysokim stopniu samodzielności, odnoszącą się do proponowania stronom możliwych rozwiązań w toku postępowań o charakterze koncyliacyjnym, a nawet rozstrzygania sporów poprzez wydanie wiążącego strony orzeczenia w arbitrażu. W opracowaniu wskazano nie tylko szanse związane z uzupełniającą rolą AI wobec działania człowieka w tym obszarze, ale również problemy i zagrożenia dotyczące przede wszystkim słabości AI w zakresie analizy ludzkich zachowań i niuansów związanych z emocjami i motywacją człowieka w sprawach o charakterze cywilnym.