Zakres dopuszczalnych zmian decyzji o pozwoleniu na budowę w świetle aktualnego orzecznictwa - Smarż, Joanna (Studia Prawnicze KUL, 2019)
Decyzja o pozwoleniu na budowę stanowi podstawę do rozpoczęcia i prowadzenia budowy lub wykonywania robót budowlanych innych niż budowa obiektu budowlanego, z zastrzeżeniem, że muszą być one zgodne z zatwierdzonym projektem architektoniczno-budowlanym i warunkami zawartymi w decyzji o pozwoleniu na budowę. W przypadku zaś zamiaru dokonania zmian , istotnych” w stosunku do pierwotnie przyjętych w projekcie inwestor musi uzyskać decyzję o zmianie pozwolenia na budowę. W orzecznictwie powstają wątpliwości w odniesieniu do zakresu możliwych zmian, a w związku z tym różne poglądy w tym zakresie. Za właściwą należy jednak uznać interpretację, zgodnie z którą zmiany nie mogą skutkować możliwością realizacji nowej inwestycji w stosunku do pierwotnego zamierzenia. Decydująca jest zatem , tożsamość” inwestycji ujęta w pierwotnym i zmienionym projekcie.