Resignation of a shareholder of a simple joint-stock company - Zdanikowski, Paweł Marcin (Studia Prawnicze KUL, 2021)
Przedmiotem artykułu jest analiza instytucji ustąpienia akcjonariusza z prostej spółki akcyjnej. Autor uznaje wprowadzenie instytucji przyznającej akcjonariuszowi prawo wyjścia ze spółki za uzasadnione. Może być to bowiem instrument ochrony interesów akcjonariusza (najczęściej mniejszościowego), który z jednej strony jest marginalizowany przez pozostałych akcjonariuszy (najczęściej większościowych), z drugiej zaś strony nie ma możliwości (prawnych lub faktycznych) zbycia swoich akcji, czy to dlatego, że spółka nie zgadza się na to czy to z tego powodu, z uwagi na sytuację w spółce, nie ma na nie popytu. Autor krytycznie jednak ocenia sposób uregulowania instytucji ustąpienia. Uważa, że w obecnym kształcie będzie ona nieefektywna: po pierwsze, z uwagi na wymóg, by powód pozwał wszystkich pozostałych akcjonariuszy. Po drugie, ze względu na zakres kognicji sądu, który jest za wąski. Obecna regulacja może być efektywna jedynie wówczas, gdy spółka dobrowolnie dokona wykupu po przegraniu procesu o ustąpienie. W przeciwnym razie efektywne ustąpienie ze spółki będzie wymagało wytoczenia powództwa o zobowiązanie do złożenia oświadczenia woli, a następnie powództwa o zapłatę. Artykuł zawiera także konkretne propozycje optymalizacji tego przepisu.