Upoważnienie do przetwarzania danych osobowych - Fajgielski, Paweł (Studia Prawnicze KUL, 2021)
W artykule została omówiona problematyka upoważnień do przetwarzania danych osobowych w świetle przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych oraz krajowych przepisów szczególnych. Przedstawiono genezę wprowadzenia obowiązku nadawania upoważnień w poprzednio obowiązujących przepisach krajowych, zaprezentowano wykładnię obecnie obowiązujących przepisów dotyczących przetwarzania danych osobowych pod nadzorem i zgodnie z instrukcjami administratora oraz ukazano wyniki analiz dotyczących krajowych przepisów szczególnych nakładających obowiązek nadawania upoważnień.