Udzielanie sakramentu chrztu osobom poniżej 14. roku życia w prawie partykularnym Archidiecezji Lubelskiej - Jaszcz, Ks. Adam (Studia Prawnicze KUL, 2021)
Udzielanie chrztu świętego osobom, które nie ukończyły 14. roku życia, w archidiecezji lubelskiej zostało uregulowane w statutach II Synodu Diecezji Lubelskiej oraz w Instrukcji o udzielaniu sakramentu chrztu w Archidiecezji Lubelskiej z dnia 28 kwietnia 2017 r., do której dołączono formularze kancelaryjne (załączniki). Podstawą do udzielenia chrztu osobom poniżej 14. roku życia jest prośba lub zgoda wyrażona przynajmniej przez jednego z rodziców lub prawnych opiekunów. W przypadku dzieci w wieku katechetycznym (7-14 lat) wymagane jest również wyrażenie woli przyjęcia sakramentu przez samego kandydata. Na rodzicach i całym Kościele spoczywa obowiązek wychowania w wierze dzieci, które przyjęły chrzest, aby z czasem mogły ją osobiście wyznawać.