Legalność i sprawność kontroli działalności gospodarczej w świetle ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców - Żywicka, Agnieszka (Studia Prawnicze KUL, 2021)
Przedmiotem niniejszego artykułu są zasady kontroli działalności gospodarczej wyrażone w ustawie z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców na tle poprzednio obowiązującej ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej. Autorka porównuje zasady normujące kontrolę działalności gospodarczej przedsiębiorcy na gruncie poprzedniej i aktualnej ustawy. Rozważania ogniskują się przede wszystkim wokół zasad legalności i sprawności kontroli, stanowiących dla organów punkt wyjścia do prowadzenia kontroli. Celem opracowania jest analiza zmian w zakresie przestrzegania w postępowaniu kontrolnym zasady legalizmu ze względu na zmianę granic prawa dla prowadzenia postępowania kontrolnego, które wprowadzono ustawą Prawo przedsiębiorców. Jako metodę badawczą zastosowano w artykule metodę formalno-dogmatyczną i prawno-porównawczą.