Charakter prawny decyzji w sprawie równoważnika za brak lokalu mieszkalnego dla strażaka Państwowej Straży Pożarnej - Kała, Dariusz Piotr (Studia Prawnicze KUL, 2021)
Artykuł dotyczy charakteru prawnego decyzji w sprawie równoważnika pieniężnego za brak lokalu dla strażaków Państwowej Straży Pożarnej. Publikacja wypełnia lukę w dotychczasowej nauce prawa, jest jedynym i pierwszym opracowaniem naukowym na ten temat. W artykule omówiono aktualne uregulowanie prawne tego świadczenia, a także jego unormowanie w historii, występujące w zakresie tego zagadnienia rozbieżne orzecznictwo sądów. Całość problematyki odniesiono do regulacji prawnych równoważnika w innych służbach mundurowych, a także istniejących w obrębie tych regulacji linii orzeczniczych sądów. W artykule przedstawiono wnioski z rozważań oraz postawiono tezę o mieszanym charakterze decyzji w sprawie równoważnika pieniężnego za brak lokalu dla strażaków Państwowej Straży Pożarnej.