Współczesne problemy więziennictwa z perspektywy funkcjonariuszy Służby Więziennej - Zając, Bartosz (Studia Prawnicze KUL, 2022)
W artykule przedstawiono problemy współczesnego więziennictwa w Polsce, bazując na badaniach własnych przeprowadzonych w dwóch zakładach karnych, znajdujących się w różnych okręgach administracyjnych – Zakładzie Karnym w Barczewie (okręg olsztyński) oraz Zakładzie Karnym w Przytułach Starych (okręg białostocki). Badania miały na celu wskazanie głównych problemów występujących w Służbie Więziennej, ich charakteru oraz intensyfikacji. Pozwoliły one określić otwarty katalog problemów, o zróżnicowanym charakterze, wśród których najważniejsze to braki kadrowe oraz wynikające z tego stanu rzeczy nadgodziny, niskie zarobki oraz trudności związane ze specyfiką pracy z osadzonymi – łącznie 26 czynników mających potencjalny wpływ na jakość służby w jednostkach podstawowych Służby Więziennej. Najszerszy katalog problemów został dostrzeżony u funkcjonariuszy działu ochrony – najliczniejszego działu w zakładach karnych w Polsce.