Extraterritorial application of the right to life on the high sea . Commentary to the Views adopted by the Human Rights Committee of 27 January 2021, A.S., D.I., O.I. and G.D. against Italy, Communication No. 3042/2017 - Pacholski, Bartosz (Studia Prawnicze KUL, 2021)
Przedmiotem glosowanej opinii Komitetu Praw Człowieka z dnia 27 stycznia 2021 r. jest ochrona jednego z podstawowych praw człowieka o charakterze zasadniczym – prawa do życia. Komitet jako organ po-wołany do kontroli przestrzegania Międzynarodowego paktu praw obywatelskich i politycznych musiał rozstrzygnąć kwestię odpowiedzialności Włoch za brak udzielenia pomocy zagrożonej zatonięciem łodzi, nawet gdy dany obszar nie znajduje się w obrębie terytorium państwa, a inne akty prawa międzynarodowego wskazują państwo trzecie jako odpowiedzialne za prowadzenie akcji ratunkowej. Zgodnie z opinią Komitetu, stosującego eksterytorialne podejście do ochrony prawa do życia, w każdej sytuacji, gdy państwa mają możliwość podjęcia działań w przedmiocie ochrony praw człowieka, powinny uczynić wszystko, co w danej sytuacji jest możliwe, aby pomóc osobom w potrzebie.