Jan Paweł II o roli Kościoła w Europie - Mazurkiewicz, Piotr (Studia Prawnicze KUL, 2017)
Autor podejmuje refleksję nad tekstem adhortacji apostolskiej Jana Pawła II Ecclesia in Europa. Obejmuje ona opis współczesnej kondycji kulturowej Europy oraz aktualnych wyzwań w postaci islamu i sekularyzmu. Trzecim i bodaj najważniejszym wyzwaniem jest kondycja religijna osób ochrzczonych, które formalnie należą do Kościoła, ale w praktyce żyją tak, jakby Boga nie było. W tekście szczególnie wyakcentowany jest problem ograniczenia perspektywy życiowej i refleksji do wymiaru horyzontalnego, pokusa gaszenia nadziei oraz konieczność przyznania w działaniach Kościoła pierwszeństwa ewangelizacji przed jakimikolwiek innymi, drugorzędnymi celami.