Zasady europejskiego prawa spółdzielczego z perspektywy polskich wyzwań legislacyjnych - Zakrzewski, Piotr (Studia Prawnicze KUL, 2022)
Zasady Europejskiego Prawa Spółdzielczego (PECOL) są akademickim projektem prawa spółdzielczego, który w założeniu ma stanowić punkt odniesienia dla ustawodawcy krajowego, np. polskiego, przed którym stoi zadanie uchwalenia nowego prawa spółdzielczego. PECOL składają się z pięciu rozdziałów: pojęcie i przedmiot spółdzielni, ład spółdzielni, struktura finansowa spółdzielni, audyt spółdzielczy oraz współpraca między spółdzielniami. Rozdziały dzielą się na sekcje, a te na punkty. PECOL nie obejmują podziału, połączenia i przekształceń spółdzielni. Głównym założeniem PECOL jest wierność celom, wartościom i zasadom spółdzielczym Międzynarodowego Związku Spółdzielczego. Założenia te są widoczne w regulacji celów spółdzielni dwóch typów, zasadzie otwartego członkostwa, braku związania prawa głosu członka z wielkością wniesionego kapitału, niepodzielności kapitału, audycie spółdzielczym, który weryfikuje realizację tych założeń, obowiązku współpracy między spółdzielniami itp. PECOL szczególnie dokładnie reguluje kluczową kwestię transakcji z członkami oraz osobami, które do spółdzielni nie należą oraz wynik finansowy, który wskutek tego powstaje. PECOL jako pierwszy rozróżnia między cooperative refund i zyskiem spółdzielni. Zawiera także rozwiązania wywodzące się z prawa spółek handlowych, np. zbywalność akcji, członek inwestor itp. PECOL stanowi więc cenną syntezę tradycyjnych i współczesnych rozwiązań. PECOL zawęża jednocześnie swobodę statutową członków, którzy nie mogą np. postanowić o podzielności majątku pozostałego po likwidacji spółdzielni.