Agricultural Producers Cooperatives in the years 1920–2022 – selected legal issues - Suchoń, Aneta (Studia Prawnicze KUL, 2022)
Celem artykułu jest po pierwsze próba określenia tendencji rozwoju spółdzielni producentów rolnych od 1920 do 2022 r. oraz oceny czynników wpływających na ten proces, po drugie zaś ustalenie, czy i na ile ustawodawstwo sprzyjało bądź sprzyja rozwojowi tych podmiotów oraz jakie mogą być kierunki ich działalności po 2022 r. Zakreślona tematyka jest szeroka, dlatego artykuł porusza jedynie wybrane kwestie. Podstawową metodą badawczą jest dogmatyczna analiza tekstów prawnych. Wykorzystano także metodę historyczną oraz posłużono się danymi statystycznymi. W podsumowaniu autorka stwierdziła m.in., że spółdzielczość w okresie międzywojennym po 1920 r. rozwinęła się na wielu płaszczyznach, zwłaszcza w aspekcie legislacji, doktryny, ale również w praktyce. Gdyby nie okres socjalizmu, wiele spółdzielni producentów rolnych z okresu międzywojennego nadal prowadziłoby działalność. Od kilku lat polski ustawodawca stara się zachęcać rolników do zakładania spółdzielni, poszerzając legislację z zakresu prawa spółdzielczego i zrzeszania się producentów rolnych. Przykładem jest uchwalenie ustawy o spółdzielniach rolników czy regulacji prawnych dotyczących spółdzielni energetycznych.