Epistula imperatoris Hadriani ad Gerusiam Ephesiorum. List cesarza Hadriana do geruzji Efezjan z 27 września 120 r. po Chr. Tekst, tłumaczenie, komentarz - Tadajczyk, Konrad (Studia Prawnicze KUL, 2022)
Cesarz Hadrian, podobnie jak inni princepsi, popierał funkcjonowanie starych instytucji greckich, takich jak geruzja, zasady ich działania oraz posiadane kompetencje. Przetłumaczony list zawiera rozstrzygnięcie wydane przez Hadriana w sprawie sporu geruzji efeskiej z niektórymi obywatelami Efezu. List opatrzony jest komentarzem.