Reklama piwa jako przejaw nierównego traktowania przedsiębiorców - Woźna-Burdziak, Weronika (Studia Prawnicze KUL, 2023)
Niniejszy artykuł porusza tematykę reklamy napojów alkoholowych, czyniąc to w sposób odmienny, aniżeli miało to do tej pory miejsce w doktrynie. Jego głównym celem jest udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy regulacje prawne dotyczące reklamy napojów alkoholowych stanowią przejaw nierównego traktowania przedsiębiorców zajmujących się produkcją napojów alkoholowych. W pracy wykorzystano metodę dogmatyczno-prawną. Aby zrealizować postawiony cel, konieczne było w pierwszej kolejności omówienie definicji pojęcia napojów alkoholowych, a następnie przeprowadzenie prawnej analizy ograniczeń i zakazów, jakie na mocy ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi zostały wprowadzone do polskiego porządku prawnego, zwłaszcza w stosunku do reklamy piwa, z jednoczesnym wykorzystaniem doktryny i orzecznictwa. Następnie przeanalizowane zakazy oraz ograniczenia przeniesiono na grunt zasady równości wobec prawa i konstytucyjnego zakazu dyskryminacji. W wyniku przeprowadzonych badań obroniono stanowisko, iż reklama piwa może stanowić przejaw nierównego traktowania przedsiębiorców wykonujących działalność gospodarczą w zakresie produkcji napojów alkoholowych innych niż piwo. Umożliwienie reklamo-wania jedynie piwa sprawia, że przedsiębiorcy produkujący inne napoje alkoholowe znajdują się w gorszej pozycji konkurencyjnej niż producenci piwa.