Prawa auguralne i pontyfikalne w Noctes Atticae Aulusa Gelliusa - Zabłocki, Jan (Studia Prawnicze KUL, 2024)
W archaicznym zbiorze Noctes Atticae Aulusa Gelliusa znalazły się ‒ wśród wielu ciekawych wiadomości, z różnych dziedzin wiedzy z minionej przeszłości, także te traktowane przez współczesnych mu jako bezużyteczne lub trudne do zrozumienia ‒ nieliczne wzmianki poświęcone rzadko poruszanym zagadnieniom prawa auguralnego i pontyfikalnego. Dzięki Gelliusowi zachowały się fragmenty zaginionych dzieł różnych autorów, które dotyczą, kompetencji kapłanów i ich udziału w obrzędach sakralnych takich jak: auspicia, adrogatio, testamentum calatis comitiis, inaugurationes regum et pontificum, captio dziewcząt do służby świątyni Westy, formuła iusiurandum żołnierzy i te wygłaszane przez fecjałów związane z przygotowaniem do wojny.