Ius sacrum w rekonstrukcjach Ustawy XII Tablic - Zabłocka, Maria (Studia Prawnicze KUL, 2024)
Po zniszczeniu oryginalnych tablic, już w starożytności starano się odtworzyć tekst Ustawy, ale źródła z tego okresu prawie się nie zachowały. Prace Rivaliusa i Alexandra ab Alexandro przytaczają tekst Decemwirów bez stosowania jakiejkolwiek systematyki. Dopiero Oldendorp, Hotomanus, tekst znajdujący się w Corpus Iuris Civilis, a następnie Gothofredus odtwarzają kolejność przepisów w odpowiednim porządku. W pracy Oldendorpa, Hotomanusa i w CIC systematyka oparta jest na podziale na ius sacrum – ius publicum – ius privatum; Gothofredus wziął pod uwagę komentarz Gaiusa, co spowodowało, że ius sacrum – lecz wyłącznie przepisy dotyczące obrzędów pogrzebowych – znalazło się w X tablicy. Powstaje pytanie, co Rzymianie rozumieli pod pojęciem ius sacrum i która z proponowanych palingenezji jest najbliższa mentalności ludzi z V w. przed Chr.