Obliczanie dochodu podatkowego przedsiębiorców – możliwe perspektywy i główne problemy implementacji koncepcji zgodności księgowo-podatkowej w polskim systemie - Supera-Markowska, Maria (Studia Prawnicze KUL, 2024)
Koncepcja zgodności księgowo-podatkowej (book-tax conformity) oznacza, że rachunkowość finansowa jest autorytatywna dla celów podatkowych. Koncepcja ta jest stosowana w niektórych krajach, a w innych (w tym w Polsce) – nie. Obecnie, m.in. w związku z niektórymi projektami unijnymi i OECD, sytuacja ta najprawdopodobniej, przynajmniej w pewnym stopniu, będzie musiała ulec zmianie. W związku z tym w artykule przeanalizowano możliwe perspektywy i główne problemy implementacji koncepcji zgodności księgowo-podatkowej w polskim systemie.